הדרת‏ קשישים ‏

ישנן סיבות רבות להרחקת הקשישים ממחקרים, כולל חוסר היכולת שלהם לשלם עבור המחקר. רבות מן הסיבות הללו נעוצות באופן שבו חוקרים מגדירים את התנאים העשויים להכשיר מבוגר יותר להכללה במחקר. מחקר זה משתמש בגיל כקריטריון הדרה ב-44% מהמחקרים המזוהים. עם זאת, השימוש בקומורבידציות כקריטריון הרחקה שולל באופן בלתי פרופורציונלי את הקשישים.

הדרה חברתית בזקנה היא בדרך כלל מבנה של מסלול חיים המושפע מגורמים אישיים, קבוצתיים ומוסדיים רבים. ה-NET Action מאורגנת סביב חמש קבוצות עבודה כדי לבחון נושאים אלה. תחומי ההדרה הם כלכליים, אזרחיים וחברתיים-תרבותיים. כותבי הספר מתארים את השפעתם של גורמים אלה על הדרת הקשישים. ממצאי המחקר תומכים במסקנות המופיעות במחקרים אלה. עם זאת, יש צורך בהבנה טובה יותר של הגורמים המביאים להדרה חברתית בקרב הקשישים כדי לטפל בגורמים השורשיים.

אף ־ על ־ פי שלספרות על הדרה חברתית בזקנה יש פוטנציאל ניכר להסביר חיסרון בשלב מאוחר יותר, היא נשארת חמקמקה, למרות יישומה הנפוץ. אתגר משמעותי בהערכת הדרה חברתית מתקופת הזקנה הוא שאין לה הגדרה עקבית והיא מתפרשת על פני דיסציפלינות שונות. עם זאת, מאמר זה מנסה לתקן בעיה זו על ידי מתן סינתזה של ידע על הדרה חברתית מזקנה. על ־ ידי חיבור בסיס הראיות השונות, הוא מספק את הבסיס לשיחה עקבית יותר על הנושא.

הדרה חברתית היא תופעה מורכבת שיכולה להתבטא בצורות שונות, כולל כלכלה ותרבות. הדרה חברתית משפיעה על כל מגזרי החברה, מהפרט למדינה ומהקהילה. עם זאת, ישנם כמה מאפיינים אוניברסליים של הדרה חברתית. ספר זה מתאר מאפיינים משותפים ובוחן את השלכותיו על מבוגרים יותר. למשל, הוא מזהה את הסיבות, ההשלכות והדרכים להתמודד עם הדרה חברתית.

להדרת הזקנה ממדים רבים, והמסגרת המקיפה ביותר מתמקדת בתחומים מבטאים ולא בהסברים תיאורטיים מפורטים. יתר על כן, ההזדקנות מגבירה את הרגישות להדרה רב-ממדית ומדגישה את ההיבטים המרובים שלה. יתרה מזו, ההזדקנות מגבירה את הפגיעות להדרה רב ־ ממדית, כאשר תוצאות בתחום אחד משמשות מרכיבים אחרים. בדרך זו, מסגרת ההדרה צריכה להיות שימושית בפיתוח מחקרים עתידיים.

מחקרים קיימים זיהו מספר תחומים הדורשים מחקר נוסף. בין תחומים אלה, הדחק ביותר הוא המודל המושגי הרב-ממדי של הדרת זקנה. מסגרת זו משלבת תהליכים, חוויות ותוצאות על פני תחומים שונים במהלך מסלול החיים. בנוסף, מחקר זה כולל עבודות ספציפיות בתחום המתארות את הדומיננטיות של שכונות, יחסים חברתיים, משאבים פיזיים ושירותים. בנוסף, המחקר גם מזהה נושאים חשובים לחיתוך צולב בתחומי מסגרת שונים.

מספר סופרים הציעו מסגרות תפיסתיות שונות כדי לטפל בסוגיית ההדרה החברתית בקרב הקשישים. עם זאת, כמה מחברים הדגישו את האופי הדינמי של הדרת זקנה, בטענה שהיא יכולה להשתנות עם הזמן. ההשפעה של הדרת זקנה מהווה סיכון מוגבר של עלייה לגיל המבוגר יותר, דבר המעיד על היעדר הזדמנויות להתעלות מתוך ההדרה החברתית. הרעיון של הדרה חברתית הוא מעורפל וזקוק לעידון נוסף.

המחברים גם מצאו מספר דוגמאות של טקסטים מונחי הקשר, אשר שוקלים מספר גורמים אך אינם מציגים פרשנות מקיפה של מערכות יחסים אקסקלוריאליות. פסוקים אלה תורמים לבסיס ראיות מקיף, אך אינם מבהירים בבירור את ההרחקה בשלב מאוחר יותר. לבסוף, המחקר גם מוצא כמה דוגמאות של ספרות הבוחנת את ההשלכות של הדרה בגיל מבוגר יותר. למחקר זה השלכות רבות על חקר ההדרה.

שני שלישים מהמאמרים ציינו את החשיבות של הגדרת הדרה כתנאי חברתי. עוד מצאו המחברים כי הדרה קשורה למשאבים כספיים לקויים, קביעות מגורים, שינוי חברתי ואילוצי בחירה. חלק מהפרסומים מתמקדים בחשיבות ההקשרים והקישורים הרחבים יותר בין הדרה לבין גורמים חברתיים אחרים, ואילו אחרים מתמקדים אך ורק בפרספקטיבות מלומניות. כמה פרסומים גם בחנו את יחסי הגומלין בין הדרה חברתית ושיח מדיניות.

לפרטים נוספים ניתן להיכנס ללינק: משה זילבר